DÜNYA

Tümü

Katalonya'da bağımsızlık için yol haritası hazırlanacak

(7 Yil, 2 Ay önce) 528 İzlenme
Katalonya Özerk Yönetimi'nde, 27 Eylül 2015'te yapılan seçimler sonrasında kurulan yeni hükümet, 18 ay içinde bağımsızlık ilan edilmesi için yol haritasının uygulanacağını vadetti.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi'nde, 27 Eylül 2015'te yapılan seçimler sonrasında kurulan yeni hükümet, 18 ay içinde bağımsızlık ilan edilmesi için yol haritasının uygulanacağını vadetti.

Geçtiğimiz 27 Eylül'deki seçimlerden birinci çıkan ancak tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemeyen "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı aradığı desteği, aşırı sol görüşlü ve kendisi gibi bağımsızlık yanlısı olan Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisiyle yaklaşık 3 ay süren müzakereler sonrasında buldu. Katalonya'da 2010 Aralık ayından bu yana başkan olan ve bağımsızlık yanlısı siyasi girişimlere öncülük eden Artur Mas, CUP'un dayatması sonrasında başkanlıktan feragat etmek zorunda kaldı.

İsmi bu zamana kadar gündemde olmayan, Junts pel Si'nin Girona kentinden 3. sıradaki milletvekili adayı olarak Katalan Meclisi'ne giren Carles Puigdemont sürpriz bir şekilde Artur Mas'ın yerine Katalonya'nın yeni başkanı seçildi. Gazetecilik geçmişine sahip Puigdemont, Katalonya Başkanı seçilmesiyle birlikte 2011'den bu yana yürüttüğü Girona Belediye Başkanlığı ve Katalonya Bağımsızlık yanlısı Belediyeler Derneği Başkanlığı görevlerinden de istifa etti.

Puigdemont, Katalan Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Bağımsızlık için kanımın son damlasına kadar mücadele vereceğim" dedi. "Katalonya'da korkakların ve ayakları titreyenlerin olmayacağı, cesur kararların alınacağı bir döneme girildiğini" öne süren Puigdemont, Katalonya'yı İspanya'dan ayırmak için hazırlanan ancak Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yol haritasının her şeye rağmen hayata geçirilerek, en kısa zamanda Katalonya Merkez Bankası ve Maliye kurumlarının kurulacağını, bunun için en iyi uzmanlarla çalışacaklarını söyledi.Bu arada 27 Eylül'deki seçimler sonrasında toplamda yaklaşık yüzde 52'lik oranda oy alan bağımsızlığa karşı çıkan muhalefetteki siyasi partilerin temsilcileri ise "mevcut hükümetin bağımsızlık ilan edecek meşruluğa sahip olmadığını, yasaları çiğneyerek hiçbir şey elde edemeyeceğini" savunan açıklamalar yaptı.

- "İspanyollar rahat olabilirler"

Öte yandan Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine karşı çıkan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da "Katalonya'da kurulan yeni hükümetin Anayasa'yı ve yasaları çiğnemesi durumunda hukuk devletinin buna hemen karşılık vermesi için devletin kurumlarına her türlü yetkiyi verdim" dedi. Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri durdurmak için diğer büyük siyasi partilerin liderlerinin de desteğini aldığını belirten Rajoy, "İspanyollar rahat olabilirler. İspanyol devleti, Katalonya'da yasa dışı hiçbir girişime izin vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

Rajoy, İspanya'da 20 Aralık tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra halen bir hükümet kurulmamış olsa da yürürlükteki hükümetin Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine karşı devletin tüm kurumlarını çalıştırdığını vurguladı.Katalonya'da 135 sandalyeli Katalan Meclisi'nde CUP'un desteğiyle 70 "evet", 63 "hayır" ve 2 "çekimser" ile güven oyu alan yeni hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen bağımsızlık yanlısı süreci başlatarak, Katalonya'nın bağımsız bir ülke olmasını sağlayacak kurumları kurup, 18 ay sonra bağımsızlık ilan etmeyi vadediyor. Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti'nin 2011 yılından bu yana bağımsızlık yolunda aldığı tüm kararlar Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilip, yasal olarak geçersiz sayıldı.

(AA)


ARŞİV
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 3 kişi katıldı.