SPOR

Tümü

"Başörtüsüyle spor yapılabilmeli"

(7 Yil, 10 Ay önce) 838 İzlenme
Yaklaşık iki yıl önce basketbolda başörtüsü yasağının Ağustos 2016'ya kadar kaldırılmasını sağlayan Indira Kaljo açıklamalarda bulundu.

Başörtü yasağının kalkması için 2014 yılında Uluslararası Basketbol Federasyonu'na (FIBA) başvuran ve isteğini iki yıl için kabul ettiren Bosna Hersekli kadın basketbolcu Indira Kaljo, "Başörtüsünün spora engel olmaması lazım. İsteyen kadınların rahat bir şekilde başörtüsünü takarak sporunu yapabilmesi gerekir" dedi.

Yaklaşık iki yıl önce basketbolda başörtüsü yasağının Ağustos 2016'ya kadar kaldırılmasını sağlayan Kaljo, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

ABD'de profesyonel basketbol hayatını sürdürürken kapanmaya karar verdiğini ve FIBA'nın yasağıyla karşılaştığını anlatan 28 yaşındaki basketbolcu, kadınların özgürce basketbol oynaması için her gün dua ettiğini belirtti.

FIBA'nın 2014 yılında başörtülü kadınların basketbol oynaması için iki yıllık bir deneme kararı aldığını vurgulayan Kaljo, şunları kaydetti:

"FIBA'nın yasağına çok şaşırdım. Eğer bir insan basketbol oynamak istiyorsa, neden başörtüsü buna engel olsun? Bu sebeple internette bir imza kampanyası başlattım. ABD'deki Müslümanlar da bana destek verdi. 700 bin imza topladık ve tepkimizi dünya çapında duyurduk. 4 ayda FIBA'nın dikkatini çektik. Başörtüsü yasağına FIBA esneklik getirdi ve 2 yıl boyunca serbest bıraktı. Öncelikle FIBA'ya deneme periyodunu verdiği için teşekkür ediyorum. FIBA'nın kadınların başörtülü basketbol oynayabilmesi için verdiği iki yıllık deneme süresi ağustos ayında sona eriyor. Yeni kararın olumlu çıkması ve herkesin özgürce basketbol oynaması için Allah'a dua ediyorum. İnşallah FIBA yeniden olumlu karar verecektir ve hepimiz özgürce basketbol oynayabileceğiz."

Kararın olumlu çıkması için FIBA üzerindeki çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Kaljo, "FIBA, ya bu yasağı tamamen kaldıracak ya da tekrar getirecek. Çok önemli bir karar alınacak. Herkesin başörtüsüyle oynayabilmesi lazım. Başörtüsüyle spor yapılabilmeli. İsteyen kadınların rahat bir şekilde başörtüsünü takarak sporunu yapabilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'de oynamak tarihi bir adım olur"

Kaljo, Türkiye'de basketbol oynamak istediğini dile getirdi.

Şu anda Suudi Arabistan'da basketbol yaşantısını devam ettiren Kaljo, bazı Türk takımlarıyla transfer görüşmeleri yaptığını aktararak, "Türkiye'yi çok seviyorum ve burada basketbol oynamak istiyorum. Birkaç takımla görüştüm fakat olumlu sonuçlanmadı. İyi bir basketbolcu olduğumu düşünüyorum. Eğer Türkiye'de oynarsam bu tarihi bir adım olur. Ben olmasam bile başörtülü bir kadının da Türkiye'de basketbol oynaması lazım. Bu adımı ben attım. Arkamdan gelecek sporcuları bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bazı ülkelerden başörtüsünü çıkartması şartıyla transfer teklifi aldığını ve bunları reddettiğini anlatan Kaljo, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki takımlarla yaptığım görüşmelerin neden olumsuz geçtiğini bilmiyorum. Umarım başörtülü basketbol oynama isteğimden dolayı beni kabul etmemezlik yapmamışlardır. Bosna Hersekli bir kız ABD'de başörtülü oynamış, burada oynaması da gurur verici olmalıdır. Umarım oyunumla alakalı beni reddetmişlerdir. Bazı durumlar oldu. 'Eğer başını açarsan sizi takımımızda oynatırız' diye çeşitli ülkelerin takımlarından teklif aldım. Bu benim için çok üzücü. Ben Allah'ı seviyorum ve onun kurallarına uymak istiyorum."

- "Ben de mülteci oldum"

Küçük yaşta savaş yüzünden ülkesinde ayrılmak zorunda kaldığını vurgulayan Kaljo, spor sayesinde Suriyeli mültecilere yardım edilmesi gerektiğini kaydetti.

Çocukken yaşadıklarını duygulanarak anlatan Bosna Hersekli sporcu, "Ben küçükken mülteci oldum. Anneannem ve dedem savaşta hayatlarını kaybetti. Ben artık onlara sarılamıyorum. Bu benim için çok üzücü bir şey. Suriyeli çocukların şu an yaşadıklarını ben de küçük yaşta yaşadım ve mülteci oldum. Birleştirici gücü olan spor sayesinde dünyanın her yerinde bu çocuklara ulaşmamız lazım. Hiçbir zaman böyle şeyler olmaması gerekiyor. Mültecilerin daha iyi bir duruma gelmeleri için çalışmalıyız. Kendi geçmişimi hatırlayarak onları çok iyi anlıyorum" şeklinde konuştu.

Kaljo, sporun mültecilere ulaşmak için en önemli yol olduğunun altını çizerek, "Haiti'de bir organizasyona katılmıştım. Oradaki çocukların üstlerinde hiçbir şey yok ama Messi ve Ronaldo tişörtleri var. Bu sporcular oraya gitse onlarla vakit geçirse, o çocukların dünyası değişiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

(AA)


ARŞİV
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 3 kişi katıldı.